Elbeteko Posada auzolanen eraiki zuten 1804an. Iraganean, Baztango Harana osatzen zuten herri bakoitzak ostatu bat zuen (elkartzeko leku bat, harremanak izateko, eta herriari eragiten zioten erabakiak hartzeko). Baina, aldi berean, baserria zen, beheko solairua ukuilua baitzen, lehen solairuan pertsonak bizi eta ostatatzen ziren, eta sabaian ganaduaren eta pertsonen janaria gordetzen zen.
Gaur egun, eta eraberritzearen ondoren (2002), jatorrizko harria eta egurra ikus daitezke bertan. Landa-ingurunean dagoen ostatu txiki bat da, Elbete herrian (Elizondotik oso gertu, metro gutxi batzuk baino ez), Baztango haranean.
Garaietara eguneratuz, baina iragana ahaztu gabe, beti egin dena egiten dugu: atsedenleku bat, erlaxatzeko leku bat, ondo jateko leku bat, gure jatorrira itzultzea, gure sustraiak eta ohiturak errespetatuz. Historia eta natura dituen leku bat, non gonbidatuta zaudeten.
Lehenengo solairuan 6 logela ditugu bainugela propioarekin eta berogailuarekin, baita doako wifi konexioa eta egongela bat ere.
Beheko solairuan taberna/jatetxea dugu. Bertan, produktu naturalekin egindako gosari zabala dastatu ahal izango duzu, batzuk etxean egindakoak eta denboraldiko sukaldaritzarik onenaz gozatu ahal izango duzu.
Gure jantoki-zerbitzua 50 lagunentzat prestatuta dago. Karta, eguneko menua, menu bereziak sarrera bereziekin, gauza garrantzitsuak ospatzen ditugulako, jatea eta gauza berriak probatzea gustatzen zaigulako. Gainera, dena jan ezin baduzu, eska iezaguzu eramateko. Hemen ez dago ezer soberan.
Gure karta zabal eta eskuzabala, aukera anitzekin eta etxeko postre zoragarriekin. Bertan egina eta egunero egina. Belen-en sukaldaritza tradizionala da, batez ere etxekoa, plater propioak, lokalak, sasoikoak. Betiko sukaldaritza. Gure bizitza guztiarena eta gureen bizitza.
Eta hori guztia gure nafar saldekin, beltzekin, gorriekin eta zuriekin, errioxarrekin eta Somontanoren batekin. Lurraren likoreak patxarana bezalakoak mahai gainaz gozatzeko.
Gure jatetxean platerak gure suen maitasunarekin prestatzen ditugu, presarik gabe. "0" km-ko platerak: inguruko produktuekin egindakoak (100km-ra arte); tokiko ekoizleenak, ekologikoak, Nafarroako olioak, gure baratzeko barazkiak, Nafarroako arroza, Nafarroako ardoak, gertuko portuetako arrainak, itsasotik gertu gaudela aprobetxatuz, Baztango haragiak. Aipamen berezia Ardi Latxaren esne gordinari, gure gaztaz eta gatzatuaz gozatzeko aukera ematen baitigu.
Gure aliaturik ahaltsuena, gure Mami propioa, garai batean bezala, errearen zaporearekin, gaztainondo zurez berotutako harri biziekin, «kizkilurrin» (erre zaporea) izeneko zapore bereizgarria ematen diotenak.