Artajona
ESKUZ EGINDAKO ARDOAK
Raquel Elizalde eta Josu Amatria dira Amatria Vinos y Viñedos enpresaren atzean dauden pertsonak. Josu nekazaritzako ingeniaria eta enologoa da, eta beti izan du buruan bere aitaren herrian, Aiegin, mahastizaintzako eta ardogintzako proiektu bat garatzea. Munduko hainbat lekutako upategietan esperientzia lortu ondoren, Raquel ezagutu zuen, ardoaren mundutik oso urrun dagoen arlo juridikoan formakuntza duena, baina pixkanaka maiteminduz joan zena, Amatriaren funtsezko pieza bihurtuz. Bien artean, talde perfektua osatzen dute, eta bere proiektua bere bizimodua bihurtu nahi dute.
MAHASTIA
Garnatxa Historikoa
"Ardoa kultura-transmisiorako bide gisa erabili nahi duen lurralde bati lotutako proiektua da Amatria; horregatik, gure betebeharra duela ehun urte landatutako ondarearekin jarraitzea dela uste dugu."
Proiektua osatzen duten mahastiak Lizarraldeko hainbat herritan dauden mahasti zaharren lursail txikiak dira.
Amatria ardoak eta mahastiak Lizarraldeko mahasti zaharrenetako batek osatzen du. Batez ere, garnatxa-mahastiak dira, eremu estrategikoetan kokatutako beste barietate minoritario batzuekin, mahastizainek landatu baitzituzten, eta kalitate handiko mahatsak oparitzen dizkigute, ardo paregabeak lortzeko.
Mahastiak oso landaketa-esparru estuak ditu, eta ezin dira lanak mekanizatu. Hori dela eta, mahastizaintza oso modu tradizionalean eta ingurunea errespetatuz egiten da.
"Berriro adierazi behar da gure aldaera historikoa, garnatxa, jatorrira itzuliz lurraldera hobekien egokitzen dena."
ARDOAK IKUSI
LIZARRALDEKO MAHASTIZAINAK
"Ardogintzako eskualde historiko batean gaude"
Nafarroako mendebaldeko zerrendan gaude, Urbasa mendilerroaren iparraldean, Lokiz mendilerroa kantauriar hotzetatik babesten gaituen gotorleku gisa, eta, azkenik, Kodes mendilerroa mendebaldean, Errioxa eta Arabarekin muga naturala egiten duena. Horrek Lizarraldea erliebe nabarmena duen eta eragin atlantikoa duen klima mediterraneoa duen eremu bihurtzen du.
Calle Artadia, 3, Artajona (31140)