Orbaizetako Ola / Fábrica de Orbaizeta
Zabalza familiak ardi-aziendak lantzen ditu duela zenbait belaunaldiz geroztik, eta ia 400 ardi latxa beltzez osatutako artaldea dute. Urteko zatirik handienean aire zabalean bazkatzen dute Orbaizetako eta Aezkoa haraneko herri-zelaietan. Ardi hauen esnea gazta egiteko erabiltzen dute, eta prozesu honetan Patxi eta Arantxa Zabalza anaiek eta Esther Barberena lehenengoaren emazteak parte hartzen dute.
Ardi latxaren esne gordinetik egindako gazta, gutxienez 3 hilabeteko sendaketarekin. Pasta gogor elastikoa, hezur kolore nahiko homogeneoa eta begirik gabea, urteko lehenengoetakoa da. Usain gozoa ageri da, gurinaren, esne helduxearen eta ukuiluaren oroitzapen nabarmenekin, baita apur bat abainileztatua ere. Ahoan oso krematsua eta orekatua da, eta, esnea nagusi izateaz gain, fruitu lehorren, mineralen eta espezia-puntu baten notei tartea irekitzen die, artaldearen oroitzapen leuna.
Casa Lorentxo, Orbaizetako Ola / Fábrica de Orbaizeta (31670)